Bu yazımızda inşaat sektöründe plastik ve tekstil atıklarının değerlenebileceği pek çok alana değineceğiz.
Atıkların Potansiyeli

Dünyada günde 300.000 ton polyester atığı oluşmaktadır. Plastik ve tekstil atıkları, çoğu zaman “kullan-at” kültürünün bir sonucu olarak görülür. Ancak bu malzemeler, dayanıklı polimer yapıları sayesinde yeniden işlenerek uzun ömürlü ürünlere dönüştürülebilir.
Atık Krizi ve Çözümler
Plastiklerin doğada çözünmesi yüzlerce yıl sürer. Tekstil atıkları ise çoğu zaman sentetik elyaf içerdiğinden benzer şekilde doğada parçalanmaz. İnşaat sektörü, bu atıkların yeniden değerlendirilmesi için yüksek hacimli ve sürdürülebilir bir pazar sunar.
Geri Dönüşüm Süreci
Atık plastikler ve polyester bazlı tekstiller, kırma, temizleme ve elyaf üretim süreçlerinden geçerek yalıtım malzemesi formuna getirilebilir. Bu süreç, geleneksel yalıtım malzemelerinin üretimine kıyasla daha düşük enerji tüketir. harcy.com.tr
Atıkları Kaynağa Dönüştürmek
Harcy, topladığı plastik ve tekstil atıklarını endüstriyel ölçekte işleyerek hem ısı hem ses yalıtımı sağlayan paneller üretir. Bu paneller, hem iç hem dış cephede uygulanabilir ve kullanım ömrü sonunda yeniden geri dönüştürülebilir.
İkinci Hayatın Katkısı
Atıkların ikinci hayatı, hem doğaya bırakılan yükü azaltır hem de ekonomik değer yaratır. Bu yaklaşım, inşaat sektöründe sürdürülebilirliği somut hale getirir.