28. Taraflar Konferansı COP28, 30 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında Dubai’de gerçekleşti. Katılımcılar tarafından COP28, COP21’den sonra en hareketli bulunan ve yeni kararların en çok ses getirdiği Konferans olarak tanımlandı.
Birleşmiş Milletler İklim Sözleşmesi’nin katılımcı ülkeleri, iklim değişikliği ile mücadele adına COP28’de neleri değerlendi, hangi adımları attı gelin beraber bakalım:
1- Yenilenebilir Enerji’ye TAM Destek!
2030’a kadar yenilenebilir enerjinin küresel kapasitesinin 3 katına çıkarılması enerji verimliliğinin günümüzden 2 kat daha hızlandırılması gerekliliği öne sürüldü.
Bu noktada fosil yakıt kullanımının azaltılması desteklendi. Bunun üzerine fosil yakıt rezervelerine sahip ülkeler, bu karara karşı çıktılar.
Ekleme olarak kömürün aşamalı olarak azaltılmasına değinildi.
Yenilenebilir enerjinin gündeme gelmesi yanı sıra ilk kez COP’larda nükleer enerji gündeme geldi. Nükleer Enerji’nin maliyeti yüksek, yapım süresi uzun ve risk barındırmasından dolayı bu karara karşı destekleyici olmayan tepkiler de mevcut. Ayrıca kimi yorumcular nükleer enerji gündeminin, yenilenebilir enerjiye olan eğilimi azaltacağını düşündüğünden bu kararı COP28’in en kötü kararı olarak nitelendiriyor.
2- İklim Finansman’ı konusunda yepyeni bir çerçeve
Gelişmekte olan ülkeler iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği etkilere direnç göstermekte yetersiz kalıyor ve uyum sağlayamıyor. Bu noktada yeterli sayıda iklim finansmanı oluşturmak büyük önem arz ediyor.
COP28’de iklim finansmanı kaynaklarının güçlendirilmesi, şeffaflaştırılması COP28’den beklenen çıktılar arasındaydı. Konferans boyunca gelişmekte olan ülkelere ihtiyaç duydukları iklim finansmanını sağlamak için:
- Yeşil İklim Fonu (Green Climate Fund)
- Uyum Fonu’na (Adaptation Fund)
- En Az Gelişmiş Ülkeler Fonu (Least Developed Countries Fund)
- Özel İklim Değişikliği Fonu (Special Climate Change Fund)
başlıkları altında yaratılan fon kaynaklarına gelişmiş ülkelerin destekleri açıklandı.
3- Kayıp/ Zarar Fonu İşlevlik Kazandı
COP27’de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin iklim krizinden yaşadıkları kayıpların tazmin edilmesi için bir finansman mekanizması oluşturulmuştu.
COP28’de konferans sonunda fon için 720 milyon ABD doları toplandı. Ancak fondan yararlanması gereken gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki kayıp ve hasarın 100 ile 580 milyar arası arası olduğu tahmin ediliyor. Bu noktada fon, bu ülkelerdeki kayıplarının %0,2 ‘sinden daha azına denk geldiği görülüyor.
4- Küresel Stok Değerlendirmesi sonuçları ilk kez değerlendirildi
Küresel Stok Değerlendirmesi (GST), 2022 yılındaki COP27’de başlamıştı. Veri toplama, teknik ve politik fazlardan oluşan GST çıktıları COP28’de ilk kez değerlendirildi. Küresel Stok Değerlendirmesi sonuçları; azalma, adaptasyon ve uygulama araçları olmak üzere üç bölümde incelendi.
Paris Anlaşması’nın ana hedefi, küresel ısınmayı 1.5°C ‘lik bir sınırda durdurmaktır. Ancak değerlendirilen değerler gösteriyor ki şu anki sıcaklıklar 1.2°C artmış durumda.
Ancak amacında ilerleme göstermese de bu sonuçlara iyimser yaklaşılabilir. Bilim insanları, 10 yıl önce sera gazı emisyonlarının dünyayı 4°C kadar ısınma yoluna soktuğundan yıkıcı etkileri üzerinde alarmlar veriyorlardı. O yüzden 2-2.5°C bir artış insanlığın beklenenden daha iyi bir yolda olduğunu gösteriyor.
Teknolojik gelişmeler, sürdürülebilir ve daha az enerji tüketimli ürünlere ve elektrikli araçlara yönelmek meyvesini veriyor olsa da , BM İklim Zirveleri’nin de büyük rol oynadığı açıkça görülüyor.
COP28’den ne çıkarabiliriz?
İyimser sayabileceğimiz sıcaklık artışı, belirlenen sınırdan yine de uzak. Şu anki noktada yalnızca fosil yakıtlar kullanımını azaltmak, karbon vergisi ve caydırıcı diğer vergiler yeterli olmayacaktır.
Üretimlerde enerji kullanımına, tüketim kaynaklarında sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilirliğe dikkat etmek uzun vadede daha iyi bir dünya için önemli adımlardır.
Harcy’nin Değişen Küresel İklimde Rolü Nedir?
Harcy düşük enerji ile üretimi ve atık malzemelerin kullanımı sayesinde uygun fiyat ve düşük karbon emisyon oranına sahiptir.
Geri kazanım ile elde edilmesi ve kullanımı sonrası yeniden geri dönüştürülebilir olması sayesinde çevre dostudur.
İnşaat ve yapı sektörü karbon salınımının %39’u kadarını oluşturmaktadır. Yapıda enerji korunumunu sağlayan yalıtımı, polyester atıklardan oluşan yüksek yalıtımlı Harcy Polyester Yünü ile sağlayarak, yarınların daha temiz olmasında rol oynuyoruz.
Detaylı bilgi için harcy.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu benzeri pek çok içerik için şimdi community.harcy.com.tr adresini ziyaret et!